Historie

Kannibalen

dscn8638In het vroege voorjaar van 1968, werd door Kees Kabel (de notoire sportverenigingen oprichter van Castricum) Rugbyclub de Kannibalen opgericht. Iedere zondagmorgen kwam er een groep jongemannen in de duinen van Castricum bij elkaar om het rugbyspel te leren van onze eerste trainer Dick Hamel. Bijna iedere zaterdagavond ging de oprichter langs de kroegen om mensen te ronselen voor de training van de volgende morgen. In de kofferbak van zijn auto had hij een twintigtal paar voetbalschoenen, dus de smoes van ik heb geen sportschoenen was geen reden om niet mee te trainen. Van lieverlee werd de groep constanter van samenstelling hoewel er iedere week weer nieuwe passanten kwamen om te kijken of de sport wat was.


 Bestuur CasRC 1972

01081972bestuurcasrc11

18mei196911

 

 

 

Staand v.l.n.r:  Piet Hollenberg, Piet Zonneveld, Kees Kabel en Jan Kuiper.
Op de hurken v.l.n.r:   Wim Peperkamp, Ben Borst, Theo Lute en Frank Hack

 


1968

Tegen de zomer was er een vergadering bij de Nederlandse Rugby Bond en daar vertelde de oprichter tegen beter weten in, dat rugby niet meer weg te denken is in Castricum. Door deze opmerking werd  Rugbyclub De Kannibalen met een team ingeschreven in de competitie 1968/1969 en de vereniging was een feit. Hierdoor kregen de leden die regelmatig op de training verschenen ongevraagd een taak erbij, t.w. een bestuurstaak.  De eerste vergadering vond plaats bij een van de leden wiens slaapkamer een schuur was, er werd niet gestemd, men werd aangewezen op zijn kwaliteiten en het bestuur met de gemiddelde leeftijd van 19 jaar was daar. Uiteraard leverde dat in de loop van de competitie soms wat organisatorische problemen op, bijvoorbeeld een wedstrijdsecretaris die thuis geen telefoon heeft. Zo werd bij de allereerste uitwedstrijd tegen NFC te Amstelveen dit gemis pijnlijk duidelijk, want bij NFC was het veld afgekeurd daardoor men kon men ons niet meer op tijd telefonisch bereiken. Om de club daadwerkelijk te laten functioneren werden er statuten en een huishoudelijk reglement gemaakt, die via de notaris bij Koninklijk Besluit werden bekrachtigd.


Toegangskaarten

dscn8639Een ander probleem kwam er om de hoek kijken, voor de eerste competitiewedstrijd was een speelveld noodzakelijk. Nabij het Johanna’s Hof aan de Zeeweg was een speelveld met twee voetbaldoelen die met vier houten steigerpalen waren om te toveren tot ware rugbyposts. Dit veld had als nadeel dat er nogal wat konijnenholen vlak voor de wedstrijd gedicht moesten worden. Omdat dit veld ook nog eens in het duingebied lag, kon het gebeuren dat er tijdens de wedstrijd een boswachter met zijn brommertje het veld op kwam rijden om te controleren op de toegangskaarten. Uiteraard waren die vlak voor de wedstrijd al door het bestuur aangekocht. Omkleden deden we tussen de paarden in de stallen van het Johanna’s Hof. Toen op een wedstrijddag de spelers van Nijenrode in hun dure (sport)auto’s arriveerden en vroegen waar ze zich konden omkleden. Sprak Gerrit Borst met donderend stemgeluid en een wijdsgebaar, dat het gehele bos tot hun beschikking stond. Blijkbaar vond hij dat deze mensen niet tussen paarden mochten omkleden. Na verloop van tijd konden de tegenstanders in de Anita Bar douchen waardoor deze gelegenheid automatisch ons clubhuis werd.


Touwlijnen

dscn8620-900Later werd er uitgeweken naar het Krochtveld een speelveld dieper het duingebied in. Dit veld was ook de leefomgeving van de fazant, die omwille van het rugbyspel tijdens wedstrijden en trainingen van dit terrein tijdelijk werd verbannen. Jaren later werd de mannetjes fazant  het logo van CasRC. Omdat dit veld in een waterwingebied ligt mochten we geen kalklijnen maken, het alternatief was touw. Deze touwlijnen hadden als enig voordeel dat je de trylijn nog net naar je toe kon trekken om een try te drukken.


40 jaar Castricum Rugbyjubileumboek1

Op 30 augustus 2008 presenteerde de Castricumse Rugby Club haar boek “40 jaar Castricum Rugby”.

Een 456 pagina’s tellend fotoboek vol mooie herinneringen.

Door middel van meer dan 650 sprekende foto’s, begeleid door quotes en historische feiten,
laat dit boek een mooi beeld zien van 40 jaar rugby in Castricum.

 

 

Het boek is verkrijgbaar bij Cas RC en de boekhandel.


50 jarig jubileum CasRC

Hier op onze website hebben we een speciale pagina, vol met beeld en geluid materiaal, gewijd aan het 50 jarige bestaan en jubileumfeest van CasRC.

Klik hier om rechtstreeks naar de pagina te gaan.

CastricumRC50

Top